شاپیگان

وبلاگ رسمی دکتر پوریا اسمعیلی

شاپیگان

وبلاگ رسمی دکتر پوریا اسمعیلی

بایگانی
پیوندها
۰۱
تیر ۰۳

نویسندگان:

پوریا اسمعیلی، دکتری تاریخ ایران بعد از اسلام، دانشگاه بین­ المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران (نویسنده مسئول)

عباس برومنداعلم،  دانشیار گروه تاریخ، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

محسن بهرام ­نژاد، دانشیار گروه تاریخ، دانشگاه بین­ المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

 امیرحسین حاتمی، دانشیار گروه تاریخ، دانشگاه بین ­المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

چکیده

این نوشتار اقدامات و چگونگی عملکرد سلجوقیان را در نظام آبیاری اراضی زراعی و باغی شرح می­ دهد. سرزمین ایران به خاطر وسعت و تنوع اقلیمی خاص، در میان سرزمین ­های­ اسلامی از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ نیمه جنوبی و برخی از مناطق شرقی ایران، به سبب ­کمبود بارندگی و نیز اقلیم ­گرمسیری همواره مشکلاتی را برای کشاورزان در طول تاریخ ایجاد کرده است ­که حاکمان سلجوقی هم از این قاعده مستثنی نبودند و با توجه به این که عایدات حاصل از زراعت برای آنان حیاتی بود؛ بنابراین به ناچار تمهیداتی را اندیشیدند. در همین راستا این سؤال مطرح می­ شود که عملکرد سلجوقیان در مدیریت نظام آبیاری چگونه بود؟ فرضیه حاصله چنین است ­که سلاجقه با توجه به شرایط اقلیمی و نیز اولویت بخشیدن به مناطق­ کم آبی­ که از نظر اقتصادی مهم­ تر بودند، مسئله­ کمبود آب را مدیریت نمودند. این مقاله با بهره ­گیری از روش پژوهش تاریخی مبتنی بر توصیف و تحلیل، طبق نظریه ویتفوگل ابعاد و زوایای موضوع را بررسی می­ نماید. یافته ­های تحقیق نشان می ­دهد که سلاجقه در اکثر مواقع، به ویژه در عصر انحطاط، تنها در نقاطی به حفر چاه و احداث قنات می­ پرداختند که محصولات خاص و کمیابی، مثل برخی از میوه ­های­ گرمسیری را پرورش می­ دادند؛ زیرا فروش چنین محصولاتی باعث می­ شد تا عایدات بیشتری وارد خزانه سلطان سلجوقی شود و تا حدودی کسری نقدینگی جبران­ گردد. با این حال، هزینه هنگفت وسایل آبیاری اراضی بر عهده زارعان بود که باعث نارضایتی آنان شده بود. 

واژگان­ کلیدی: سلجوقیان، آبیاری اراضی، سدها، قنات ­ها، چاه ­ها.

منبع: فصلنامه تاریخ روستا و روستانشینی در ایران و اسلام - دانشگاه بین­ المللی امام خمینی (ره)، سال اول، شماره 3، زمستان 1402.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۳/۰۴/۰۱
Pourya Esmaeili

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.